Näin tietyssä mielessä aika kammottavan unen tänään. Se ei ollut mikään painajainen, mutta jos se todella on kummunnut alitajunnastani, on se hyvin arvelluttava manifestaatio omasta arvomaailmastani. Sikäli kuin se heijastaa omaa piilotettua tai padottua alitajuntaani. Mutta todella on myönnettävä, että osittain tämmöisiä hetkiä olen mielessäni kuvitellut, en koskaan kuitenkaan olisi osannut arvat, että nämä kuvitelmat olisivat niin voimakkaita, että niistä vielä unta jonain päivänä näkisin.

Unessani näin edessäni maalaistalon, hyvin samantyyppisen, jollainen enollani on. Ovi oli helposti murrettavissa, ja menin sisään. Vielä en tiennyt miksi murtauduin tänne. Käveleskelin ympäriinsä ja huomasin huoneen, jonka sisään menin. Huoneessa oli noin neljä vanhaa henkilöä, jotka kylpivät. Tässä vaiheessa mielessäni oli vain yksi asia, halusin heidän rahansa. Huoneen nurkassa oli pieni pöytä ja sen päällä pieni laatikko, jossa oli pieni veitsi, otin sen ja rupesin uhkailemaan sillä kylpeviä vanhuksia. Otin yhden erittäin lihavan miehen rahat pöydältä. Tämä mies nousi ylös ammeesta ja rupesi itkemään. Sanoin hänelle, ettei tämmöisten summien takia kannata ruveta itkemään. Katsoin uudestaan rahatukkoa, ja huomasin, että siinä olikin melko suuri summa rahaa. Yksi kuuden tuhannen euron seteli (ei ole olemassa oikeasti, mutta unessa oli) sekä hyvin suuri määrä 20 euron seteleitä. Rupesin säälimään vanhaa miestä, joka itki. Yritin lohduttaa häntä parhaani mukaan, mutta en millään raaskinut antaa hänelle takaisin rahoja. Ehdotin hänelle, että jos hän ottaisi kaikki pienet setelit ja minulle jäisi se yksi suurempi. Tähän päättyi uneni sillä heräsin puhelimen soittoon.

Tämä oli myös hyvin jännittävä uni, ja ehkä heijastelee sitä alitajuntani osaa, joka ei pinnalle ole päässyt, sitä totuutta, että voisin tappaa, jos ei olisi sääliä. Tai voisin varastaa, jos en voisi jäädä kiinni. Tai, ennen kaikkea kaikki tarvitsevat rahaa, ja raha, on asia, joka tuottaa mielihyvää, vaikka välillä sitä yritän peitelläkin, sillä juuri nyt en paljoakaan ansaitse rahaa. On hyvin huomattavaa, että edellisenä päivänä olin pohdiskellut paljonko tarvitsen ulkomaanmatkaan rahaa, ja paljonko saan palkkaa työstäni, olin jopa laskenut sen. Ja sekin on hyvin huomattavaa, että koko unen ajan, lukuunottamatta aivan loppua, olin kiihdyksissäni ja tunteeni pulppusivat riemukkaan jännittävästä tilanteesta, tilanteesta, jossa hallitsin muita. No hyvin epäselvästi sanottu. Englanninkielinen sana, tällaiselle tunteelle olisi kai excitement, mutta en millään saa nyt päähäni suomenkielistä vastinetta, vaikka sellainen on varmasti olemassa. Joskus tämän asian tiimoilla keskustelin erään henkilön kanssa ja jonkun ratkaisun me tähän sanaongelmaan saimme. Ja joskus se vielä mieleeni muistuu. 

P.S. Nyt muistan suomen kielen sanan, joka vastaa suurin piirtein sanaa excitement, tämä sana on kihelmöinti - toki se ei täsmälleen samaa tarkoita, sillä tällä sanalla on myös muita merkityksiä, mutta jännitys on sana, joka merkitsee myös samaa, kuin tension, joten sen sanan käyttäminen voi tässä yhteydessä olla harhaanjohtavaa. Kihelmöinti, puolestaan voi olla epämääräistä levottomuutta tms. mutta kuitenkin antaa enemmän oikean kuvan tunteesta, jota unessani koin.

P.P.S. Excitement ei tietenkään ole alun perin englantia, vaan ranskaa, ja luultavasti latinasta johdettu. En tiedä mitä se latinaksi olisi, mutta jotain vastaavaa varmasti.